Leestip van Rolf Quaghebeur
iets met "een perfecte vriend" die er altijd is, nooit tegenspreekt, weet wanneer hij teveel is en op het juiste moment de juiste woorden geeft...

Genuanceerde analyse van het feminisme in het eerste kwart van onze eeuw

8 augustus 2024

Mocht er zoiets bestaan als een recht op seks dan zou verkrachting gelegaliseerd worden. Dat is de ietwat provocerende stelling waarover één van de essays gaat en die ook de titel geworden is van de hele bundel.

Het geheel is op een heel genuanceerde manier provocerend. Srinivasan is een academica die gespecialiseerd is in feminisme en de academische achtergrond voel je doorheen de hele bundel, maar ze verliest zich niet in vakjargon of hermetische redeneringen en referenties die enkel door academici te volgen zijn.

In zes lezenswaardige essays die telkens een ander aspect van het feminisme benaderen geeft ze een soort stand van zaken van het feminisme vandaag. Ze doet dit zonder een historisch overzicht te geven, maar plaatst bepaalde zaken, waar nodig, wel in een historisch perspectief.

Op een gelaagde en nooit pamflettistische wijze gaat ze de strijd aan met algemene aannames en haalt ze een aantal "evidenties" onderuit. Zo fileert ze bijvoorbeeld, in een tijdsgewricht waarin dit onderwerp in het midden van onze cultuurstrijd staat, de ambiguïteit van bepaalde activistische strekkingen die enerzijds op revolutionaire wijze "het patriarchaat" en de neoliberale instituten onderuit willen halen, maar anderzijds pleiten voor een absoluut individueel zelfbeschikkingsrecht wat genderidentiteit en seksuele voorkeur betreft (wat eigenlijk heel transactioneel is en kan gelezen worden al een capitulatie aan het extreme neoliberalisme), terwijl een cruciaal argument voor de homorechtenbeweging altijd geweest is dat seksuele voorkeur een gegeven en geen keuze of afwijking is. In een ander essay gaat ze kritisch na welke groepen eigenlijk het meest geprofiteerd hebben van de feministische strijd.

Recht op Seks is een bijzonder leesbaar en genuanceerd pleidooi voor meer, maar een ander, meer gelaagd feminisme. Ze schuwt hierbij de kritiek niet; noch aan de ene kant, noch aan de andere kant. Srinivasan schreef en nuttig boek voor iedereen die actief posities wil bevragen en de samenleving beter wil maken zonder zelf haar intelligente en intellectuele positie te verlaten, maar evenmin door over de hoofden heen te theoretiseren. Een praktisch en nodig boek.

Synopsis

Bundel wetenschappelijke essays over feminisme en seks in de 21e eeuw en de issues die daarin spelen.

Leestip van Rolf Quaghebeur
iets met "een perfecte vriend" die er altijd is, nooit tegenspreekt, weet wanneer hij teveel is en op het juiste moment de juiste woorden geeft...

Het recht op seks : feminisme in de 21ste eeuw
Titel:
Het recht op seks : feminisme in de 21ste eeuw
Auteur:
Amia Srinivasan
# pagina's:
358 p.
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044543636
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Seksualiteit ; vrouwen, Feminisme
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend

Gerelateerde leestips