Feminism Now? #1 Sabrine Ingabire en Gloria Wekker

Feminism Now?


‘Verontrustend en voorbijgestreefd.’ Zo wordt het feminisme vandaag weleens omschreven. Voor sommigen is feminisme een begrip zonder scherp afgebakende inhoud. Voor anderen is het niet meer dan een marketing product.


‘Radicaal. Losgeslagen. Verwarrend’. Want niet enkel over het begrip maar ook over de geschiedenis van de feministische golven bestaat heel wat discussie. Waar sommigen stellen dat we vandaag op de laatste schommelingen van de tweede golf deinen, zijn anderen van mening dat de derde golf hoogtij viert. Nog anderen roepen dat we in de vierde golf aan het schipperen zijn.


‘Elitair en vol blinde vlekken.’ Dergelijke stellingen vragen nuance.
Vraag aan feministen van verschillende generaties met verschillende sociaaleconomische achtergronden wat feminisme voor hen betekent en je krijgt een andere invulling.


Feminisme neemt dus vele vormen aan. En er is niet één manier om feminist te zijn maar duizenden.


Moderator Fatima Llouh neemt ons mee op literaire ontdekkingstocht en onderzoekt wat het feminisme in de verhalen en levens van onze auteurs betekent.




We verwelkomen Sabrine Ingabire en Gloria Wekker, Hind Eljadid en Humeyra Cetinel, Dieuwertje Mertens en Sarah Sluimer.


Feminisme en kolonialisme


In het postkoloniaal feminisme komen aandacht voor inclusie, diversiteit en de koloniale geschiedenis samen. Postkoloniale feministische theorie heeft oog voor de vormen van ongelijkheid die ontstaan door de samenkomst van enerzijds racisme en kolonialisme en anderzijds seksisme en patriarchaat.


We verwelkomen Sabrine Ingabire, zij is een Rwandees-Belgische journaliste, schrijfster en de hoofdredacteur van Lilith Magazine. Sabrine behandelt onderwerpen als politiek, antiracisme, psychisch welzijn, dekolonisatie en intersectioneel feminisme. In haar debuutroman Lotgenoten brengt ze vanuit het perspectief van Ajali, een Rwandees-Belgische tiener, glashelder onder woorden hoe het is om op te groeien in een wereld die jou tot vreemdeling maakt.


Sabrine gaat in gesprek met Gloria Wekker.
Wekker is sociaal en cultureel antropoloog, met specialisaties op het gebied van gender- en seksualiteitsstudies, African American and Caribbean studies. In 2016 bracht ze het boek Witte Onschuld uit waarin ze een centrale paradox in de Nederlandse samenleving onderzoekt: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend.


Moderator Fatima Llouh duikt met Sabrine Ingabire en Gloria wekker tussen de lijnen, en gaat op zoek naar wat feminisme betekent voor, en in het werk van, onze schrijvers.


Feminism Now? #1 Sabrine Ingabire en Gloria Wekker
Datum:
20 okt. 2024
Startuur:
11:00
Einduur:
12:30
Organisator:
KAAP Oostende
Locatie:
KAAP | Oostende
Koning Boudewijnpromenade 10 (zeedijk), Oostende